Hatay Kahvesi ile kahve falı bir başka
Aşk, başarı, para, kısmet: kahve telvesini okumak kahvenin tarihi kadar eski bir gelenektir. Türk Kahvesi ile doğan kahve falı, kahve keyfinin ve sohbetinin ayrılmaz bir parçasıdır.
Kahve falını oluşturan kahvenin telvesidir. Telve, Türk kahvesi içildikten sonra, fincanın içinde kalan kahve birikintisine verilen isimdir. Türk kahvesi ise, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodudur. Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilme ve ikram şekli vardır. Bu nedenle kendine özgü bir karakter ve geleneksel değer taşır. Dünya üzerinde telvesi süzülmemiş olarak ikram edilen tek kahve türü Türk kahvesidir.
Hatay Kahvesi yoğun bir tada ve kıvama sahip olmasından dolayı telvesi de daha yoğun olur. Kahve falına bakmak için insanların bu kahveyi tercih ettiğini de duymaya başladık. Günümüzün yoğun ve koşturucu hayatında kahve falı terapi görevini üstlenmektedir. İnsanlar mutlu bir haber, işinde yükselme, bol kazanç, aşk hayatı hakkında duymak istediklerini bu kadim gelenekten kahve falından duyduklarıyla mutlu olmaktadır.
Kahve falına bakmanın incelikleri de vardır. Kahveler içildikten sonra kahve fincanı tabağın üstüne kapatılır. Fal kapatırken fincanı baş etrafında üç kere döndürmek, “Kahve-i pir kalbime gir, kalbimden çık falıma gir, Neyse halim, çıksın falım” demek de ritüeller arasındadır. Fal bakma faslına geçmek için ise fincanın iyice soğuması beklenir. Bazıları fincanın üzerine yüzük ya da bozuk para koyar, bu da fincanın daha çabuk soğumasını sağlamak içindir.
Sana kabaran bir şeyler var
Üç vakte kadar kısmetin var
Uzun bir yol görünüyor
At murattır, muradına ereceksin
Bak şurdaki harfi görüyor musun
Biraz sıkıntın var ama feraha kavuşacaksın
Sana bir haber gelecek
Mutluluk çok yakın
Yorum Yok